Otopark Havalandırma
Günümüzde artan nüfus ve araç alımının artmasıyla birlikte otoparklar neredeyse tamamen dolmaktadır. Yeni yapılan yüksek katlı binalara kapalı ve açık otopark zorunluluğu getirilmiştir. Bunun dışında iş merkezleri, hava alanları, alışveriş merkezleri, plazalar gibi insan ve araç trafiğinin çok olduğu yapılarda ise kapalı otoparkların önemi artmaktadır. Kapalı otoparklar kurulurken projelendirme sırasında en fazla dikkat edilen unsurlardan biri de otopark havalandırması ve buna bağlı sistemlerdir.
Kapalı otoparklar içerisindeki havalandırma sistemleri neredeyse hayati derecede önem taşımaktadır. Onlarca hatta yüzlerce aracın giriş çıkış yaptığı otoparklarda insan sağlığına direk etki eden egzoz gazlarının emilmesi ve içeri temiz havanın verilmesi gerekmektedir. Otopark havalandırması iki farklı şekilde değerlendirilmelidir. Hem içeride oluşan egzoz gazının temizlenmesi hem de olası bir yangın durumunda duman kontrolünün ve duman tahliyesinin yapılması şeklindedir.
Otoparklar tek katlı olacağı gibi birden fazla katlı otoparklar da bulunmaktadır. Kapalı otoparklarda iki türlü otopark havalandırması bulunmaktadır. Bunlardan biri kanallı sistem diğeri ise jet fanlı sistemlerdir.
Kanallı sistemde yer seviyesi ve tavana kurulan ve yüksek hava hızları oluşturabilen küçük boyutta ve çok sayıda havalandırma kanalları mevcuttur. Jet fanlı sistemde ise otoparkların içerisine stratejik olarak yerleştirilen ve istenilen güzergahta hava akışı yaratan sistemlerdir. Bu iki sistemin de otopark havalandırması konusunda birbirine göre farklı avantajları bulunmaktadır. Bu farklılıkları uzman mühendislerimizden detaylı olarak öğrenmeniz mümkündür.
Otopark havalandırması kurmak istediğiniz alanın metrekaresi, giriş ve çıkış rampaları, hava açıklıkları, araç kapasitesine göre ve birçok etkenle birleşerek farklılık göstermektedir. Bu nedenle kapalı otoparklar için ücretsiz olarak yerinizde keşif hizmeti vermekteyiz.
Otopark havalandırması konusunda daha fazla bilgi almak, teknik detayları öğrenmek, keşif ve projelendirme konusunda destek almak veya ekipman fiyatları hakkında teklif almak istiyorsanız iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Havalandırma İhtiyacı ve Muhtelif Sistemler
Bina içindeki kapalı mahallerin havalandırma sistemleri, genel olarak incelendiğinde; koşullandırılmış taze havanın, tavan seviyesinden veya göreceli olarak mahallin yüksek bir seviyesinden, bir kanal sistemi vasıtası taşınıp, çok sayıda menfez veya difüzörden ortama verildiği görülebilir. Bu menfez ve difüzörlerden ortama verilen taze hava, indüksiyon etkisi ile ortamdaki hava hareketini ve karışımını tetikler. Taze hava, mahalde bulunan ortam havası ile karıştırılıp, homojen bir hava dağılımı ve ortamdaki konfor şartları sağlanır. Temel prensip olarak, taze hava miktarı ve tedarik noktaları kontrol altında tutulduğu için, mahalden egzoz edilen kirli hava göreceli olarak daha önemsiz kalır.
Otoparklarda ise son 20 yıldır, egzoz esaslı bir kanal sistemi üzerinden, otopark hacminin, saatte belli bir değişim miktarının elde edilmesi prensibi üzerine tasarım ve uygulamalar yapılmaktadır. Otoparklara taze hava sağlanması göreceli olarak egzoza göre daha az önemsenmektedir. Taze hava miktarı için endirekt olarak, egzoz havası miktarı kontrol altında tutularak, bir endirekt taze hava kontrolü yaratılmaktadır. Genelde taze havanın, rampalardan, açıklıklardan, kuranglezlerden doğal olarak alınması esas alınmaktadır.
Ekstrem durumlarda ise, otoparkta yetersiz doğal açıklık bulunması halinde, kısıtlı sayıda taze hava fanı ile otoparka taze hava tedarik edilmektedir.
Jet Fanlı Sistem
Jet Fan uygulamaları ise, otoparktaki kanal sistemi yerine çok sayıda, küçük ebatlı, yüksek hava hızları yaratabilen fanlara dayanmaktadır. Jet Fanlar çok üzün süredir tünel uygulamalarında kullanılmıştır. Prensip; fanların atış ağızlarında çok yüksek hava hızları yaratarak, önlerindeki büyük hava kütlelerini iterek harekete geçirmesi üzerine inşa edilmiştir. Fandan çıkan yüksek hıza sahip hava kütlesindeki momentum, tüm çevreye etkiyecek ve indüksiyon etkisi ile fanın içinden geçen havadan çok daha fazla bir hava kütlesini harekete geçirecektir.
Jet Fanlar, otopark içine stratejik olarak yerleştirilerek, yukarda belirtilen hava kütle hareketini, egzoz şaftlarına doğru iletmektedirler. Jet Fanlar otopark içinde kontrollü bir şekilde istenilen güzergâhta hava akışı yaratma görevini üstlenirler. Kanallı sistemle karşılaştırıldığında, Kanal ve üzerideki menfez, difüzör, damper gibi ekipmanların yerini alırlar.
Şaftlardaki ana egzoz fanları ise, otoparkın ihtiyaç duyduğu egzoz miktarını (havalandırma miktarını) sağlamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken fark, kanallı bir sistem ile karşılaştırıldığında, şafttan itibaren otopark tarafında herhangi bir emiş kanalı olmayacağı için, şaftlarda yer alan ana egzoz fanlarının çok daha düşük, bazı durumlarda neredeyse ihmal edilebilecek bir dirence karşı çalışacak olmasıdır. Bu fark Jet Fanlı sistemlerin işletme açısından daha az enerji tüketmesine dolayısıyla işletmesinin daha ekonomik olmasını sağlamaktadır.
Jet Fanlar, ürettikleri itme güçleri (Thrust ‐ Newton) değerleri ile anılır. Bir Jet Fanın itme gücü, içinden geçen hava kütlesinin miktarı ve bu kütleye kazandırdığı hız ile orantılıdır.
(İtme Gücü = Fandan geçen hava miktarı x Havanın özgül ağırlığı x Fan Atış Hızı)
Kapalı Otoparklar
Giriş paragrafında da belirtildiği gibi, kapalı otoparklardaki havalandırma sistemlerinin iki temel hedefi vardır; Günlük işletmede, zararlı araç egzoz gazlarının tahliyesi ve acil yangın durumunda, insanların kaçışına ve itfaiye personelinin yangına müdahalesine yardımcı olması için tasarlanmalıdır.
İngiliz Bina Yönetmeliklerine göre, havalandırma sistemi;
- Günlük Çalışmada toplam otopark hacminin 6 Hava Değişimini sağlamalıdır. (Ülkemizde 4,5 veya 5 Hava değişimi esas alınmaktadır. Bazen Alman Otopark Regülâsyonu da dikkate alınmaktadır. Almanya’da 12–16 m3/saat/m2 olarak günlük havalandırma tasarımları yapılmaktadır.)
- Duman Tahliyesi için, acil durumda tek kat otopark hacminin 10 Hava Değişimi sağlanmalıdır.
- Bir havalandırma şaftındaki, toplam havalandırma yükü, iki eşdeğer fana 50% + 50% bölünmelidir.
- Fanlar minimum 300 C – 2saat süre ile çalışabilir olmalıdır.
- Kanallı Sistemlerin, egzoz menfezlerinin 50%’si yüksek, (tavana yakın) seviyelerden, 50% ise alçak, (yere yakın)seviyelerden egzoz etmelidir.
- Taze Hava Kaynaklarına dikkat edilmelidir. Yeterli derecede doğal taze hava alışı oluşmuyorsa, fanlar yardımıyla taze hava sağlanmalıdır.